رضا سلطان زاده مدیر مسئول هفته نامه آيينه يزد

بعضي از افراد كه در اين 35 سال در عرصه سياست وارد شده‌اند مدام به دنبال ايراد و انتقاد و يا وارد آوردن نسبت‌هايي ناروا به يكديگر هستند. روزنامه‌ها و نشرياتي كه بايد حقايق و واقعيت‌ها را بنويسند اتهام اسرائيلي و آمريكايي و طرفداري از غرب و همراهي با استكبار به رقباي سياسي مي‌زنند. گاه ديده مي‌شود عده‌اي از خطيبان جمعه كه خود و ديگران را به پرهيزگاري فرا مي‌خوانند از آن جايگاه مقدس براي مخالفان سياسي و يا كساني كه با آنها اختلاف نظر و ديدگاه دارند حكم محكوميت، حبس، حصر، ارتداد و اعدام صادر مي‌كنند. نمايندگاني كه وظيفه دارند مطابق با حق و انصاف سخن بگويند و از حقوق ملت و شهروندي در مجلس شوراي اسلامي حمايت و دفاع كنند مرگ گويان در مجلس رژه مي‌روند و با وجود اينكه دادگاهي تشكيل نشده، قضاتي عادل پرونده افراد موردنظر را رسيدگي نكرده‌اند، مي‌گويند آمادگي دارند طناب دار برگردن آنها بيندازند چون با آرا و نظريات آنها موافق نيستند.
بدون شك در چند دهه اخير مردم شاهد پيشرفت‌هاي علمي، نظامي، فضايي، بهداشتي، احداث راهها، آباداني شهرها، توسعه راههاي ريلي، افزايش مراكز تحقيقي، فزوني آمار دانشجويان و دانش‌آموزان، كاهش تعداد بيسوادان، لوله كشي آب و برق به دور افتاده‌ترين مناطق و روستاها بوده‌اند اما از كاستي‌ها، تبعيضات ناروا و اختلاف طبقاتي موجود در جامعه نمي‌توان به سادگي گذشت.
مواد مخدر، اعتياد و معتاد يكي از مشكلاتي است كه گريبانگير جامعه شده و سالهاست راه تنفس خيلي‌ها را بسته است. استفاده از امكانات فراوان و هزينه‌هاي كلان از سوي نهادهاي متعدد، در اختيار داشتن رسانه ملي و رسانه‌هاي ديداري شنيداري گوناگون، برگزاري همايش‌ها، مراسم، جلسات سخنراني، سمينارهاي مختلف آنهم با صرف بودجه‌هاي كلان كه به منظور روشنگري و هدايت مردم تشكيل مي‌گردد نتوانسته آنچنان كه بايد و شايد تاثيري در منجلاب مواد مخدر داشته باشد و مي‌بينيم كه مصرف موادمخدر در اين مرز و بوم بويژه در ميان پسران و دختران جوان گسترش پيدا كرده تا جايي كه اعتياد به آموزشگاه‌هاي اين سرزمين نيز رسوخ نموده است. در كنار مواد مخدر مصرف سالانه 200ميليون ليتر مشروبات الكلي نيز نگران كننده است.
مسئولان ذي ربط نگراني خود را از رشد آمار ورودي پرونده‌ها به دادگستري‌ها ابراز مي‌كنند. تعداد زندانيان در تمام استان‌ها افزايش چشمگيري داشته و تعداد 20 نفر زنداني سال 1358 در دارالعباده يزد اكنون به بيش از 3300 نفر رسيده است. اختلاس، رشوه، فساد اداري و اقتصادي و رانت خواري و دزدي‌هاي كلان كه مردم از شنيدن نام عاملان آن در شگفت مي‌مانند.
افرادي كه با حقه و ظاهرسازي و رشوه برگه‌ي معافيت از سربازي دريافت مي‌نمايند يا صدها نفر بر خلاف ضابطه بورسيه مي‌شوند در حالي كه ميليون‌ها نفر با تهيدستي و ناتواني و خانه بدوشي و زير خط فقر روزگار مي‌گذرانند. در بخش‌هايي از شهرها عده‌اي از ثروتمندان و دارندگان پول‌هاي باد آورده و بعضي از مسئولان و دولتمردان در ويلاها و عمارت‌هاي لوكس زندگي مي‌كنند، خود و فرزندانشان با اتومبيل‌هاي چند صد ميليون و بيشتر از يك ميليارد توماني در خيابان‌ها جولان مي‌دهند، با پرداخت شهريه‌هاي كلان تحصيل مي‌كنند، مبالغ موجود در حساب‌هاي بانكي و پس‌اندازهايشان نقل محافل است، در مراسم عروسي و جشن و شادي حتي در محافل عزاداري اسراف و تبذير مي‌كنند، در خانه‌هاي خود ميلياردها تومان اسكناس، سكه، دلار و طلا و جواهر اندوخته‌اند.
در گوشه‌اي ديگر كودكان كار و بچه‌ها‌يي با لباس‌هاي نامناسب بدون خوراك و مسكن مناسب با سختي‌هاي طاقت فرسا زندگي مي‌كنند، زنان بي‌سرپرست با مشقاتي روز و شب را مي‌گذرانند عده‌اي در مخروبه‌هايي زندگي مي‌كنند و يا در بيغوله‌هايي به سر مي‌برند كه بايد آن را مردن تدريجي ناميد. رفتار دختران و زنان خياباني و توقف اتومبيل‌هايي كه صاحبانش از مردانگي و حميت و انسانيت دور هستند هر مومن و آزاده‌اي را به لرزه و سرافكندگي وا مي‌دارد. عده‌اي براي بدست آوردن لقمه‌اي نان تن‌فروشي مي‌كنند و يا علني و رسمي اعضاي بدنشان را در معرض فروش مي‌گذارند.
«پايتخت ايران پناهگاه خوبي براي مجرمان و سارقان است و يك سوم جرايم كشور در تهران رخ مي‌دهد. اين سخن سردار احمدي‌مقدم فرمانده نيروي انتظامي در همايش ملي پليس و پيشگيري اجتماعي از جرم است كه هفته گذشته در تهران برگزار شد. فرمانده نيروي انتظامي همچنين سخن درستي گفت وقتي كه گفت متأسفانه ما به معلول‌ها پرداخته‌ايم و از علت‌ها غفلت كرده‌ايم. اگر هر دستگاهي وظيفه‌اش را به درستي انجام دهد جرائم كمتر مي‌شود. از زماني كه مسئولان مي‌گفتند تهران امن‌ترين پايتخت‌جهان است تا امروز كه مي‌گويند مأمن و پناهگاه مجرمان و سارقان است، زمان چندان زيادي طي نشده است. وقتي فرمانده پليس مي‌گويد همه دستگاه‌ها بايد وظايف خود را به درستي انجام دهند، منظور وظايف فرهنگي و آموزشي دستگاه‌هاي متعدد و متنوع در اين حوزه است، كه به رغم تعدد و تكثر نقش عيني و ملموسشان در اين حوزه به چشم نمي‌آيد و اين‌طور به نظر مي‌‌رسد كه هر چه تعداد و پرسنل و بودجه‌شان بيشتر مي‌شود، اثرگذاري‌شان نزول مي‌يابد!»1
چرا هر روز جامعه اسلامي شاهد رويدادها و حوادثي از قبيل دزدي، جنايت، خودكشي، دعواهاي خياباني، كلاهبرداري و تاسف بارتر قتل‌هاي خانوادگي مي‌باشد؟ چرا روز به روز فاصله طبقاتي و تبعيض در بين مردم جامعه بيشتر مي‌شود؟
پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران خبرگان كشور، در بند 9 و 12 فصل سوم قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران خواهان «رفع تبعيضات‏ ناروا و ايجاد امكانات‏ عادلانه‏ براي‏ همه‏، در تمام‏ زمينه‌‌هاي‏ مادي‏ و معنوي» شد و «پي‏‌ريزي‏ اقتصاد‏ صحيح‏ و عادلانه‏ بر طبق‏ ضوابط اسلامي‏ جهت‏ ايجاد رفاه‏ و رفع فقر و برطرف‏ ساختن‏ هر نوع‏ محروميت‏ در زمينه‏‌هاي‏ تغذيه‏ و مسكن‏ و كار و بهداشت‏ و تعميم‏ بيمه‏» از وظايف حكومت دانست.
و در اصل چهل و سوم براي‏ ريشه‏ كن‏ كردن‏ فقر و محروميت‏ و برآوردن‏ نيازهاي‏ انسان‏ و تأمين‏ مسكن‏، خوراك‏، پوشاك‏، بهداشت‏، درمان‏ آموزش‏ و پرورش‏ و منع اسراف‏ و تبذير در همه‏ شئون‏ اقتصاد، سفارش‌ها و تاكيد نمودند.
«انفاق فاصله طبقاتي را كم مي‌كند و خطراتي را كه متوجه افراد اجتماع مي‌شود از ميان مي‌برد آتش خشم و شعله‌هاي سوزان طبقات محروم را فرو مي‌نشاند و روح انتقام و كينه توزي را از آنها مي‌گيرد بهترين مواردي كه مي‌توان انفاق كرد درباره كساني است كه از حال آنها اطلاع نداريم و به خاطر خويشتنداري و عفت نفس ايشان گمان مي‌كنيم غني و بي‌نيازند ولي در چهره آنها نشانه‌هايي از رنج‌هاي دروني وجود دارد كه براي افراد فهميده آشكار است و رنگ رخساره آنها از سر درونشان خبر مي‌دهد. براي انفاق كنندگان وظايفي تعيين شده است كه بايد از نظر آشكار بودن و پنهان بودن مراعات جنبه‌هاي اخلاقي و اجتماعي را بكنند و نيز حيثيت كسي را كه به او انفاق مي‌شود در نظر بگيرند، يعني در آنجا كه انفاق به نيازمندان موجبي براي اظهار ندارد به منظور حفظ آبروي آنها و خلوص بيشتر به طور مخفي انفاق كنند... تا هتك احترام مسلماني نشود»2
پيامبر اكرم (ص) فرموده است: «آن كس به من ايمان نياورده است كه سير بخوابد، در حالي كه همسايه‌ او گرسنه باشد... و حضرت صادق(ع) فرمود به خداوند و به محمد(ص) و به علي(ع) ايمان نياورده است آن كس كه چون برادر مومن وي براي حاجتي رو به او آورد و با روي خندان با او روبرو نشود... انفاق با اشكال گوناگون آن امري است كه تا فقر در جامعه اسلامي وجود دارد و نيازمندي‌هاي زندگي در اختيار همه مسلمانان قرار نمي‌گيرد بر همگان عملي كردن آن واجب و ضروري است و نيازمندي‌ها، منحصر به قوت شب و روز نيست بلكه شامل تامين معيشت ميانگين براي هر فرد يا خانواده در اجتماع اسلامي مي‌شود همه بايد خوراك و نيازهاي سال را در سطحي مورد قبول در اختيار داشته باشند».3
نحوه زندگي حاكمان كه امروزه آنان را به عنوان دهدار، بخشدار، فرماندار، استاندار، وزير، رييس جمهور، نماينده مجلس، مسئولان اجرايي و قضايي و ائمه جمعه و در يك كلام رهبران و مديران جامعه مي‌شناسيم بايد بر اساس فرمايش مولاي متقيان علي(ع) باشد كه از آن حضرت نقل گرديده است:«خداي متعال بر پيشوايان برحق، واجب فرموده است كه خود را با مردم ناتوان برابر نهند تا فقر و تنگدستي، فقيران را به شورش وا ندارد... حاكم وظيفه دارد كه براي خود همان چيزي را برگزيند كه براي خود و زندگي و بستگان خود بر مي‌گزيند.» 4
چند روز پيش زن فلك زده‌و بدبخت و بيچاره‌اي كه شوهر معتاد داشته، صاحبخانه‌آنها را از خانه بيرون انداخته روزها و شب‌هايي را در پارك و يا خيابان بدون سرپناه گذرانده و در يك برج اعيان‌نشين، خانه مرد و زن ثروتمندي را نظافت مي‌كرده و چند بار درخواست مبلغي به عنوان كمك و مساعدت از صاحب خانه داشته كه مورد قبول واقع نشده بود در فرصتي مناسب پنج ميليارد تومان طلا و جواهر آن زن و مرد مسن را كه بيش از هفتاد سال سن داشتند سرقت نمود.
گرچه ناداري و بدبختي و اعتياد و آنچه كه انسان را به فقر و بي‌چيزي و آوارگي مي‌كشاند مجوزي براي سرقت و دزدي و زورگيري نيست اما داستان تلخ سارق 5 ميليارد توماني كه بايد مسئولان فرهنگي و دولتمردان را به تعمق و چاره انديشي بيشتر وادارد خواندني و پندآموز است. «فريده 45 ساله علت دزدي ميلياردي‌اش را بي‌خانمان بودن بچه‌هايش مي‌داند و ادعا مي‌كند اعتياد همسرش باعث شده زندگي‌اش به تباهي كشيده شود مي‌گويد: ابتدا قصد دزدي نداشتم و با معرفي شركت خدماتي در خانه‌هاي مردم كار مي‌كردم اما به خاطر بي‌پولي، صاحبخانه‌ام همه وسايل خانه‌ام را بيرون ريخت و مجبور بودم با بچه‌هايم در خيابان‌ها و پارك‌ها زندگي كنيم. ابتدا قصد داشتم از آن‌ها پول قرض بگيرم اما نپذيرفتند و پول ندادند. در همان دو روز ابتدايي كارم، از محل نگهداري طلاها و جواهرات داخل كمد يكي از اتاق‌ها اطلاع پيدا كردم. با پولي كه از خانه دزديده بودم به يك بنگاه مسكن رفته و 500 هزار تومان به عنوان پيش‌پرداخت داده و خانه‌اي در شهرك آزادي كرايه كردم سپس به كريم‌خان رفته و تعدادي از طلاها را فروختم تا بقيه پول پيش خانه را به دست آورم. به خاطر فشار بي‌پولي، جنون پول گرفته بودم و به هيچ چيز ديگري فكر نمي‌كردم. اميدوارم دخترم به خاطر ما به راه‌هاي خلاف كشيده نشود چون براي تربيت آن‌ها زحمت كشيدم و تا به امروز نگذاشتم قدم اشتباهي بردارند. شايد خودم را بكشم چون نمي‌توانم بدبختي بچه‌هايم را ببينم و از روي ناچاري دست به اين كار زدم»5
خداوند منان توفيق عنايت فرمايد تا پدران، مادران، معلمان، دانشگاهيان، عالمان، خطيبان، نويسندگان و همه مسئولان فرهنگي و اجرايي با تائيدات ائمه اطهار عليهم صلوات‌ا... اجمعين بتوانند بيش از گذشته به وظايف خود عمل نمايند بدان اميد كه در اين سرزمين اسلامي، اختلاف طبقاتي، تبعيضات ناروا و غيرقابل تحمل، انفاق نكردن زراندوزان و بي‌عدالتي پايان يابد و يا كم‌رنگ شود و ديگر محرومان جامعه در كنار ظلم اقتصادي قرباني كينه‌توزي نباشند و به انتقام روي نياورند.

مدير مسئول

پي نوشت ها:
1- روزنامه اطلاعات، 12/7/1393
2- «شرح و تفسير لغات قران»، جعفر شريعتمداري، جلد چهارم، صفحه 506
3- «الحياه»، علامه محمدرضا حكيمي محمد و علي حكيمي، ترجمه احمد آرام، جلد ششم، چاپ 1380
4- همان، صفحه 469و 470
5- روزنامه ايران، 7/7/93

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا